EU:n ajoneuvot

Vaatimustenmukaisuustodistus on ajoneuvon valmistajalta saatava dokumentti. Se on ikään kuin ajoneuvon oma passi. Vaatimustenmukaisuustodistus on mahdollinen vain, jos ajoneuvolla on EY-tyyppihyväksyntänumero (auto on siis valmistettu myytäväksi EU-maissa). Numero löytyy EY-rekisteriotteen kentästä ”K” ja valmistajan kilvestä (kilpi löytyy useimmiten rungosta, ovesta, moottoritilasta tai kuljettajan penkistä).

Vastaavuustodistus on dokumentti, jonka voivat toimittaa tutkimuslaitokset kuten TÜV tai DEKRA Saksassa. Laitokset toimittavat dokumentteja sekä EU-autoihin että EU:n ulkopuolisiin autoihin. Nämä dokumentit ovat aina nimeltään vastaavuustodistuksia ja kelpaavat rekisteröintiin aivan samoin kuin valmistajan toimittamat vaatimustenmukaisuustodistukset.

Vastaavuustodistus EU-tyyppihyväksytyille autoille sisältää tarvittavat EU-direktiivien vaatimat tiedot, esim.: versio, variantti, CO2-päästö, pakokaasu, tyyppihyväksyntänumero.

Joskus EU-autoissa auton mukana tulleista papereista puuttuu vain rekisteröintiä varten välttämättömät auton versio, variantti ja/tai CO2-päästöarvo. EU-tyyppihyväksytyille henkilöautoille vastaavuustodistus sisältää aina automaattisesti nämä tiedot.

Kun ajoneuvo on eurooppalainen malli ilman EY-tyyppihyväksyntänumeroa (esim. henkilöautot ensirekisteröinti ennen 1996 tai pakettiautot, kuoma-autot), ajoneuvolla on kansallinen tyyppihyväksyntä. Esim. Mercedes Sprinter 315:lle Saksasta vuosimalli 2006 kansallinen tyyppihyväksyntänumero on ”L 766”. Myös näissä tapauksissa vastaavuustodistus tarvitaan.

Kun tilaat vastaavuustodistuksen tai vaatimustenmukaisuustodistuksen, laita tilaukseen mukaan:

  • Kopio ulkomaalaisesta rekisteriotteesta tai suomalaisesta rekisteröintikatsastustodistuksesta
  • Moottorin tiedot: teho, iskutilavuus (jos nämä tiedot eivät ole rekisteriotteessa)
  • Moottorin koodi jos mahdollista
  • Yhteystiedot (nimi, postiosoite, sähköpostiosoite ja puhelinnumero)

Ks. lisätiedot vastaavuustodistuksen tilaamisesta.